Cookies toestemming

ACM ConsuWijzer gebruikt cookies alleen om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. We slaan geen persoonsgegevens op en delen geen data met derden.

Er staat onterecht een keurmerk op een product of dienst. Wat kan ik doen?

U hebt alleen iets aan een keurmerk als een bedrijf zich houdt aan de keurmerk-eisen. Is het bedrijf niet aangesloten bij het keurmerk? Of is een keurmerk onbetrouwbaar of nep? Dan kunt u een paar dingen doen.

Het bedrijf is niet aangesloten bij het keurmerk

U kunt aan het keurmerk vragen of een bedrijf is aangesloten. Of kijk op de website van het keurmerk. Daar vindt u vaak alle bedrijven die het keurmerk mogen gebruiken. Zegt uw product of dienst een keurmerk te hebben, maar is het bedrijf niet aangesloten bij het keurmerk? Meld dit dan aan het keurmerk. Of laat het ons weten:

Hebt u het product of de dienst al gekocht? Dan hebt u niets aan het keurmerk. U dacht dan onterecht dat het product of dienst een keurmerk had. Dit is misleidend. U kunt de koop dan ongedaan maken en uw geld terugvragen:

Het keurmerk is nep

Sommige bedrijven willen u laten denken dat er een keurmerk op hun product of dienst zit. Zij gebruiken een logo dat eruit ziet als een keurmerk. Maar het logo betekent niets.

Een echt keurmerk heeft altijd een eigenaar. Dit is de persoon of organisatie achter het keurmerk. Vindt u geen keurmerkeigenaar? Of belooft het keurmerk helemaal niets? Dan is het een nepkeurmerk. U kunt een nepkeurmerk bij ons melden:

Hebt u het product of de dienst al gekocht? Door het nepkeurmerk kunt u onterecht denken dat uw product of dienst een keurmerk had. Dit is misleidend. U kunt dan de koop ongedaan maken en uw geld terugvragen:

Tips bij het beoordelen van een keurmerk

Een keurmerk vertelt u iets wat u zelf niet kunt controleren. Is het product bijvoorbeeld duurzaam of veilig? Helaas kan ook een keurmerk onbetrouwbaar zijn. Wij kunnen dit niet voor u controleren. U zult zelf moeten inschatten wat u van een keurmerk vindt.

Kijk in elk geval of u:

  • de beloftes van het keurmerk makkelijk kunt vinden en begrijpen
  • de eisen van het keurmerk goed genoeg vindt
  • tevreden bent over de controle van het keurmerk

Accreditatie

Het bedrijf dat een keurmerk controleert, kan 'geaccrediteerd' zijn door de Raad van Accreditatie (RvA). Dit betekent dat deze controleur is goedgekeurd door de overheid. U weet dan zeker dat de controleur onafhankelijk en deskundig is. U kunt op de website van het keurmerk opzoeken wie de controles uitvoert. Of vraag dit na bij het keurmerk.

Een keurmerk zonder geaccrediteerde controle is niet per se slechter. De accreditatie kan ook te duur zijn voor een keurmerkeigenaar.

Denkt u dat een bedrijf zich niet aan de regels houdt?

Meld het bij ons. ACM ConsuWijzer is het consumentenloket van de ACM. Uw melding helpt ons om te zien waar wij iets aan moeten doen.

Los het nu op!

Zie ook