Cookies toestemming

ACM ConsuWijzer gebruikt cookies alleen om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. We slaan geen persoonsgegevens op en delen geen data met derden.

Met spoed een klusbedrijf nodig? Voorkom hoge kosten!

Buitengesloten? Een lekkage? Of is uw riool verstopt? Dan hebt u met spoed een klusbedrijf nodig. Sommige bedrijven met spoedservice maken misbruik van uw noodsituatie. Let dus goed op als u een bedrijf zoekt. Voorkom hoge kosten en slechte reparaties.

Als u met spoed een slotenmaker of loodgieter zoekt hebt u weinig tijd om bedrijven te vergelijken. Daar maken bedrijven soms misbruik van. Onbetrouwbare klusbedrijven zijn bijvoorbeeld onduidelijk of niet eerlijk over de kosten. U krijgt dan achteraf een onverwacht hoge rekening. Soms gaat het om duizenden euro's. Ook geven ze bijvoorbeeld onjuiste informatie over hun contactgegevens op hun website. Dan weet u niet met wie u zaken doet. Let dus goed op als u een spoedservice zoekt.

Tip

Maak een lijst met betrouwbare klusbedrijven en sla deze op in uw telefoon. Zo hoeft u niet gehaast op zoek naar een betrouwbaar bedrijf in een geval van spoed.

Gaat u een bedrijf inschakelen voor een spoedklus? En kent u het bedrijf niet? Wees kritisch en maak vooraf goede afspraken. Hebt u een slecht gevoel bij een bedrijf? Doe het niet en kies voor een ander.

1 Check of u verzekerd bent

Hebt u een verzekering afgesloten voor uw huis? Zoals een opstalverzekering of inboedelverzekering? Neem dan contact op met uw verzekering. Check of de verzekering voor de reparatie van de lekkage betaalt. De verzekering helpt u soms om een bedrijf te zoeken. Of zij stuurt zelf iemand die de schade bekijkt en herstelt.

2 Vraag tips in de buurt

Vindt u het lastig om te zien wat een betrouwbaar bedrijf is? Overleg met anderen. Laat vrienden, familie, of buren met u meekijken voordat u een bedrijf inschakelt. Of overleg met uw verhuurder of VVE. Misschien hebben zij nog tips voor u.

3 Herken advertenties bij online zoeken

Zoekt u via internet? Weet dan dat de bovenste 3 of 4 zoekresultaten meestal advertenties zijn. Soms staan advertenties ook onderaan de zoekresultaten. Advertenties lijken op de normale zoekresultaten. Het verschil is dat er het dikgedrukte woord ‘advertentie’ boven staat.

Dat deze advertenties bovenaan de zoekresultaten staan, betekent niet dat het de beste keuzes zijn. Of dat deze bedrijven het meest betrouwbaar zijn. Deze bedrijven hebben de zoekmachine betaald om bovenaan de lijst te verschijnen.

Onbetrouwbare klusbedrijven gebruiken vaak advertenties. Zoek iets verder. Kijk ook bij de zoekresultaten die geen advertentie zijn. En vergelijk verschillende bedrijven. Laat u niet verleiden door mooie beloftes als “de beste”, “de snelste” of “de goedkoopste”. Ook niet als uw klus haast heeft.

4 Bekijk contactgegevens

Bekijk het adres van het bedrijf. Staat er geen adres op de website? Dan gaat het mogelijk om een onbetrouwbaar bedrijf.

Staat er wel een adres? Check dan of dit adres echt bestaat. Als het bedrijf een fysieke winkel heeft is de kans groot dat het om een betrouwbaar bedrijf gaat. Zoek dit bijvoorbeeld op met Google Maps.

5 Bekijk de prijzen

Bedrijven mogen zelf hun prijzen bepalen. Daarom moet u vooraf weten hoeveel het ongeveer gaat kosten. Meestal geeft het bedrijf een inschatting van de prijs op hun website. Zijn dit redelijke kosten voor uw klus? Vergelijk dit met prijzen van andere bedrijven.

Geeft het bedrijf u vooraf geen inschatting van de prijs, omdat hij de situatie eerst moet beoordelen? Dan gaat het mogelijk om een onbetrouwbaar bedrijf. Ga dan op zoek naar een ander bedrijf dat wel duidelijk is over de mogelijke kosten.

Let op

In de avond of in het weekend bent u meestal een hoger bedrag kwijt.

6 Check de KvK-gegevens

Hebt u een bedrijfsnaam en een adres? Zoek het bedrijf dan op in het handelsregister van de Kamer van Koophandel. Vul onder ‘handelsnaam’ de bedrijfsnaam in en geef ook de straat op. En klik daarna op ‘Zoek in het Handelsregister’. Ziet u een resultaat verschijnen? En klopt dit met de gegevens op de website? Dan weet u dat het bedrijf is ingeschreven bij de KvK. En weet u met welk bedrijf u te maken hebt. Zijn de gegevens anders? Dan gaat het mogelijk om een onbetrouwbaar bedrijf.

Let op

Dat een bedrijf is ingeschreven betekent niet altijd dat het betrouwbaar is of goede diensten levert.

7 Check reviews en klachten

Zoek op internet op de naam van het bedrijf met het woord 'review' of 'klacht' erbij. Zijn er veel klachten over het bedrijf, de website of het gebruikte telefoonnummer? Dan gaat het mogelijk om een onbetrouwbaar bedrijf. Bekijk altijd meerdere reviews en meerdere klachtensites. Want soms zijn reviews nep. Klachtensites zijn bijvoorbeeld www.klacht.nl of www.trustpilot.nl.

8 Check of het bedrijf bij een branchevereniging is aangesloten

Betrouwbare bedrijven zijn vaak aangesloten bij een branchevereniging. Kijk op de website of het klusbedrijf bij de brancheorganisatie is aangesloten.

Techniek Nederland is bijvoorbeeld de branchevereniging voor loodgieters. Voor slotenmakers is de brancheorganisatie het Nederlandse Sleutel- en Slotenspecialisten Gilde. U kunt ook checken of de slotenmaker is aangesloten bij het Politiekeurmerk Veilig Wonen.

9 Maak vooraf duidelijke afspraken

Afspraken over het werk

Vraag vooraf wat het bedrijf voor u gaat doen. Gaat het bedrijf bijvoorbeeld alleen de oorzaak van de lekkage vinden? Of repareren ze de lekkage ook? Zorg dat het bedrijf dit schriftelijk bevestigt. Op papier, mail, app of sms. Dan kunt u het bedrijf daaraan houden. Als het bedrijf zijn afspraken niet nakomt, dan hoeft u niet te betalen.

Afspraken over de prijs

Maak vooraf duidelijke afspraken over hoeveel het ongeveer gaat kosten. Vraag ook hier om een bevestiging. Dan kunt u het bedrijf later aan de afspraak houden.

Kan het bedrijf u niet vooraf vertellen wat het gaat kosten? Omdat hij de situatie eerst moet beoordelen? Vraag dan hoe hij de prijs berekent. En vraag of u een foto van bijvoorbeeld de lekkage kunt sturen. Maar vraag eerst of deze offerte vrijblijvend en gratis is.

Wil het bedrijf niet zeggen hoeveel het gaat kosten? Dan gaat het mogelijk om een onbetrouwbaar bedrijf.

Afspraken over de wijze van betalen

Vraag vooraf hoe u moet betalen. Vraag om een factuur waar duidelijk de gegevens van het bedrijf en de kosten op staan. Dan kunt u later nog rustig bekijken of de kosten redelijk zijn. En anders bezwaar maken.

Moet u meteen in bijzijn van het klusbedrijf al pinnen of cash betalen? Dan kan dit een teken zijn dat u met een onbetrouwbaar bedrijf te maken heeft. Laat u niet onder druk zetten en vraag om een rekening.

10 Zet nooit zomaar uw handtekening

Vraagt het klusbedrijf u om uw handtekening te zetten op een formulier, offerte of factuur? Zet uw handtekening nooit zomaar. Lees goed wat er precies op papier staat. En kijk of alle afspraken en kosten er goed op staan. Is het formulier niet helemaal ingevuld? Zet dan geen handtekening.

Wil het bedrijf niet starten voordat u tekent? Stuur hem dan weg.

Is de klus gedaan, maar is de prijs veel hoger dan u had verwacht? Geef dan aan wat de afspraak was. En betaal niet veel meer dan afgesproken.

Was het bedrijf vooraf niet duidelijk over de kosten? Dan bent u misschien misleid. U kunt bij misleiding de overeenkomst ongedaan maken.

Zet het bedrijf u onder druk om de hoge rekening te betalen? Vraag het bedrijf dan uw woning te verlaten. Is het bedrijf agressief? Of wil hij niet vertrekken? Bel de politie. En doe ook aangifte.

Ja, dat kan als u misleid bent. Dat is het geval als het bedrijf niet duidelijk was over de kosten. En u daardoor vooraf niet wist dat de rekening zo hoog zou worden. U kunt bij misleiding de overeenkomst ongedaan maken.

Als u er samen niet uit komt

Dan kunt u op een andere manier uw recht halen. En u kunt het probleem bij ons melden. Wij zijn een onderdeel van de toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM). Uw melding helpt ons om te zien welke bedrijven zich niet aan de regels houden. En waar wij iets aan moeten doen.