Datingsites met nepprofielen
Bent u via internet op zoek naar een relatie of seksueel contact? Pas dan op. Er zijn websites in Nederland die werken met nepprofielen. Op die sites lijkt het alsof u contact hebt met echte kandidaten. Maar in werkelijkheid zijn dat meestal ingehuurde medewerkers van het bedrijf achter de datingsite.
Vaak moet u betalen met credits. U koopt dan bijvoorbeeld 20 credits voor 20 euro. De medewerkers van de website proberen u zo lang mogelijk aan de praat te houden om zoveel mogelijk geld aan uw berichten te verdienen. Bij ons hebben zich mensen gemeld die op deze manier misleid zijn voor honderden, soms zelfs duizenden euro's.
Geef niet zomaar geld uit aan een datingsite. Kijk eerst kritisch wat de site biedt. En google vooraf of er klachten zijn over de datingsite. Is het aanbod te mooi om waar te zijn? Dan is het dat meestal ook. Ga er niet op in.
- Als u een e-mail ontvangt van een onbekend persoon of een onbekende datingsite, is dit vaak een website met nepprofielen.
- Advertenties op pornowebsites verwijzen vaak naar datingwebsites met nepprofielen.
- U moet kosten betalen per verstuurd bericht.
- Op de site staat dat de profielen van ‘kandidaten’ nep of fictief kunnen zijn. Deze tekst staat vaak onduidelijk vermeld. Bijvoorbeeld onderaan de pagina.
- Na aanmelding op de site ontvangt u in korte tijd heel veel reacties van kandidaten.
- De reacties zijn eigenlijk te mooi om waar te zijn. En de profielen vaak ook.
- In het eerste contact wil de kandidaat snel met u afspreken. Maar in de reacties daarna stelt hij of zij een ontmoeting steeds uit.
- De kandidaat stelt u bijna in elk bericht een vraag. Zo lokt hij of zij uit dat u weer terugschrijft, en dus betaalt.
- Als u vraagt om via een ander kanaal contact te hebben - bijvoorbeeld via WhatsApp, telefoon of e-mail - gaat de kandidaat daar niet op in.
- De kandidaat wil wel met u schrijven. Maar elkaar écht ontmoeten gaat hij of zij uit de weg.
Deed de datingsite net alsof profielen op de site van echte personen zijn? Maar was het voor u niet duidelijk dat de profielen nep zijn? Dan kan er sprake zijn van ‘misleidende verkoop’.
Is er sprake van misleiding? En sloot u daardoor een overeenkomst die u helemaal niet wilt? Dan kunt u de overeenkomst ongedaan maken. Dit heet: de overeenkomst vernietigen. U draait de overeenkomst dan helemaal terug, alsof het nooit is gebeurd. De verkoper moet u alles terugbetalen. Gebruik hiervoor onze voorbeeldbrief:
Als u er samen niet uit komt
Dan kunt u op een andere manier uw recht halen. En u kunt het probleem bij ons melden. Wij zijn een onderdeel van de toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM). Uw melding helpt ons om te zien welke bedrijven zich niet aan de regels houden. En waar wij iets aan moeten doen.