De ACM stelt de warmtetarieven vast
Ieder jaar stellen wij de maximale warmtetarieven vast die de warmteleveranciers mogen vragen. Hoe berekenen wij deze maximale warmtetarieven?
Wilt u weten wat de warmtetarieven voor 2025 zijn? Ga naar Maximale warmtetarieven.
Warmtetarieven gekoppeld aan de gasprijs
In de Warmtewet staat dat de warmtetarieven aan de gasprijs zijn gekoppeld. Het idee is dat de warmtegebruiker niet méér betaalt dan de gemiddelde consument die gas afneemt. Dit betekent dat gasprijzen de hoogte van het maximale warmtetarief bepalen.
Het maximale tarief per Gigajoule (GJ)
Het maximale tarief per GJ is direct gekoppeld aan de gasprijzen. U als warmteverbruiker betaalt maximaal net zo veel als een gemiddelde consument met gas. In de wet staat precies hoe wij dit tarief moeten berekenen. De grootste 10 gasleveranciers geven ons de tarieven door die ze op 1 januari 2024 bij een jaarcontract berekenen. Met het gemiddelde van deze tarieven moeten we het maximale tarief per GJ vaststellen.
Bij onze berekening nemen wij ook de belasting op gas mee.
Maximale vaste kosten
Naast de kosten per GJ betaalt u ook vaste kosten aan uw warmteleverancier. De vaste leveringskosten hangen niet van uw verbruik af. Ieder jaar bepalen we de maximale tarieven voor deze vaste kosten.
Deze vaste kosten bestaan uit de kosten voor het meten van het verbruik, de huur van de afleverset en het vastrecht. Bij de berekening van het maximumtarief voor vastrecht houden we rekening met de gemiddelde vaste kosten per jaar voor gas en de cv-ketel.
Wilt u meer weten over hoe wij de maximumtarieven hebben berekend? Ga naar Tarievenbesluit warmteleveranciers 2025 | ACM.nl.
Wij stellen de maximumtarieven vast met een tariefbesluit. Belanghebbende kunnen bezwaar maken tegen dit besluit. Een belanghebbende is iedereen die direct bij een besluit is betrokken. Hebt u een kleine aansluiting op het warmtenet en een contract bij een warmteleverancier? U bent dan volgens de rechter geen belanghebbende. Rechtspersonen zoals verenigingen of stichtingen kunnen wel belanghebbenden zijn. Dit hangt van hun doel af.
Maximale warmtetarieven 1 keer per jaar
In de Warmtewet staat dat wij 1 keer per jaar de maximale warmtetarieven vaststellen. Dit doen we altijd in december. We mogen de maximale warmtetarieven niet tussendoor veranderen. Ook niet als de gasprijzen flink dalen of stijgen.
Leveranciers mogen niet te veel winst maken
Warmteleveranciers stellen zelf hun tarieven vast. Consumenten kunnen niet overstappen. De warmteleverancier mag hier geen misbruik van maken. Daarom mogen ze niet over het maximumtarief heen gaan. En ze mogen niet te veel winst maken. Wij zien hier op toe.
Warmteleveranciers mogen alleen het maximumtarief vragen als dat nodig is, bijvoorbeeld omdat ze hoge kosten maken. Ook moeten leveranciers tegen hun klanten duidelijk en open zijn over hun tarieven.
We houden de tarieven van warmteleveranciers in de gaten. Wij onderzoeken welke tarieven de warmteleveranciers in rekening brengen.
Daarnaast onderzoeken we de gemiddelde winst van de warmteleveranciers met een vergunning. Ieder jaar brengen wij hiervan verslag uit in de Rendementsmonitor. Ook kunnen we met een rendementstoets onderzoek doen naar een warmteleverancier en ingrijpen als een leverancier teveel winst maakt.
Nieuwe Warmtewet
We willen de maximumtarieven voor warmte berekenen op basis van de kosten van de leveranciers. Hiervoor moet de koppeling aan de gasprijs uit de wet. Het ministerie van Klimaat en Groene Groei maakt nu een nieuwe Warmtewet (Wet Collectieve Warmtevoorziening). Wij vinden het belangrijk dat deze wet consumenten beschermt tegen extreem hoge tarieven.
Ik ben het niet eens met de wet of de regels
Bent u het niet eens met een wet of met regels waar wij toezicht op houden? Of waar wij ons aan moeten houden? De Tweede en Eerste Kamer hebben deze wetten en regels goedgekeurd. Daardoor kunnen ze niet zomaar worden aangepast. Wel kunt u uw mening laten horen bij het ministerie van Klimaat en Groene Groei.