Hoe moeten prijzen op een product staan?
Op producten in een winkel moet een prijs staan. De prijs kan op het product zelf staan, of op het rek waarin het product ligt. Verkoopt een ondernemer aan consumenten? Dan moet hij de prijs inclusief btw en andere belastingen aangeven. Dit geldt voor fysieke winkels, maar ook voor webshops.
Bij verpakte producten moet ook de prijs per meeteenheid staan. Bijvoorbeeld de prijs per kilo bij een pot jam. Zo kunt u makkelijk de prijzen van verschillende merken met elkaar vergelijken. Bij onverpakte producten bepaalt het gewicht soms de prijs. Denk aan pruimen of sperziebonen met een prijs per kilo. Dan moet die prijs per meeteenheid erbij staan. Maar dit geldt niet als onverpakte producten een vaste prijs per stuk hebben. Bijvoorbeeld bij een avocado die 1 euro kost, ook al is de een groter dan de ander. Een vaste prijs per stuk is dan genoeg.
Wanneer hoeft er geen prijs op een product te staan?
Op de volgende producten hoeft geen prijs te staan:
- Antieke producten
- Kunst
- Producten die op een veiling worden verkocht
- Producten die in combinatie met een dienst worden aangeboden (bijvoorbeeld de verf die een schilder gebruikt of onderdelen bij een reparatie)
- Producten op de markt zonder vaste prijs
Als u er samen niet uit komt
Dan kunt u op een andere manier uw recht halen. En u kunt het probleem bij ons melden. Wij zijn een onderdeel van de toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM). Uw melding helpt ons om te zien welke bedrijven zich niet aan de regels houden. En waar wij iets aan moeten doen.