Cookies toestemming

ACM ConsuWijzer gebruikt cookies alleen om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. We slaan geen persoonsgegevens op en delen geen data met derden.

Abonnement opzeggen

Als u een abonnement opzegt, hebt u een aantal rechten. U mag bijvoorbeeld online opzeggen als u het abonnement online afsloot. En voor bijna alle abonnementen geldt maximaal 1 maand opzegtermijn.


Op deze pagina:


Na de vaste looptijd zit u niet meer vast. Als het abonnement verlengd wordt mag u altijd opzeggen. Maar u kunt een opzegtermijn hebben.

Verlenging

Na de vaste looptijd loopt het abonnement vaak door. Dat heet stilzwijgende of automatische verlenging. Dat mag als het bedrijf dit voor het sluiten van het abonnement heeft gemeld.

Bij een verlenging voor bepaalde tijd stopt het abonnement op de nieuwe einddatum. Bij een verlenging voor onbepaalde tijd loopt het abonnement door tot u opzegt.

Nieuw aanbod is geen verlenging

Gaat u akkoord met een nieuw aanbod? Dan is het geen verlenging. U sluit dan een nieuw abonnement. Ook de voorwaarden en prijs kunnen in een nieuw aanbod anders zijn. Let dus goed op.

Krant, tijdschrift of proefabonnement mag niet onbeperkt verlengen

Voor een abonnement op de krant of een tijdschrift gelden bijzondere regels. Zo’n abonnement mag niet langer dan 3 maanden doorlopen.

Een proefabonnement op een krant of tijdschrift mag helemaal niet doorlopen. Het moet vanzelf stoppen na de looptijd.

Andere proefabonnementen mogen alleen doorlopen als dit vooraf duidelijk voor u was. Was dit niet duidelijk? Dan hebt u misschien te maken met ongevraagde toezendingen waar u niet voor hoeft te betalen.

Wettelijke opzegtermijn 1 maand

Tijdens een verlenging mag u het abonnement altijd opzeggen. Maar u kunt wel een opzegtermijn hebben. Uw abonnement stopt dan na die termijn.

De opzegtermijn is volgens de wet maximaal 1 maand.

Dat geldt voor bijna alle abonnementen. Bijvoorbeeld op een dagblad, weekblad, sportabonnement of energiecontract. En ook bij abonnementen op de bus, zwembad of een onderhoudscontract voor een cv-ketel.

Uitzondering

Hebt u een abonnement op een krant of tijdschrift en verschijnt dat minder dan 1 keer per maand? Alleen dan mag de opzegtermijn langer dan 1 maand zijn. Maar niet langer dan 3 maanden.

Geen opzegtermijn

Staat er geen opzegtermijn in de algemene voorwaarden? Dan stopt uw abonnement op de dag dat u opzegt.

Voorbeelden

  • Uw sportschoolabonnement heeft een opzegtermijn van 2 maanden. Dit mag niet. Uw maximale opzegtermijn is 1 maand. Stel u zegt op 1 maart op. Dan moet uw abonnement op zijn laatst stoppen op 1 april.
  • U hebt een abonnement op een datingsite tot 1 september. Op 15 september zegt u op. De datingsite zegt dat pas kunt stoppen na de automatische verlenging van 6 maanden. Dit mag niet. Tijdens een verlenging mag u opzeggen met de maximale opzegtermijn van 1 maand. Uw abonnement stopt op zijn laatst op 15 oktober.
  • Uw abonnement heeft een opzegtermijn van 14 dagen. Het bedrijf moet zich dan houden aan deze kortere opzegtermijn. Stel u zegt op 1 maart op. Dan stopt uw abonnement op zijn laatst op 15 maart.
  • U bent abonnee van een tijdschrift dat 4 keer per jaar verschijnt. Dan is uw maximale opzegtermijn 3 maanden. Stel u zegt op 1 maart op. Dan stopt uw abonnement op zijn laatst op 1 juni.
  • U neemt een proefabonnement op een krant van 4 weken. U hoeft niet op te zeggen. Uw abonnement stopt vanzelf na 4 weken.

Tijdens de vaste looptijd kunt u een abonnement niet zomaar stoppen. Dit kan alleen in bijzondere gevallen:

  • Het bedrijf levert niet of komt afspraken niet na. Bijvoorbeeld: uw maaltijdbox wordt een paar keer niet geleverd of de producten zijn niet vers. U vraagt dan eerst om een oplossing. Lost het bedrijf het niet op? Dan mag u het abonnement eerder stoppen. Dat heet ‘de overeenkomst ontbinden’. U hoeft niet te betalen voor niet (goed) geleverde delen van uw abonnement.
  • Het bedrijf geeft zelf aan dat u eerder mag stoppen. Bijvoorbeeld: in de algemene voorwaarden staat dat u mag stoppen bij een prijsverhoging of als u gaat verhuizen. Staat er niets in de algemene voorwaarden? Dan kunt u ook zelf vragen of u uw abonnement eerder mag stoppen. Soms vindt het bedrijf het goed.

Anders hebt u hier geen recht op. U moet dan blijven betalen tot het einde van de looptijd. Maar u kunt de aanbieder wel alvast laten weten dat u wilt dat het abonnement stopt aan het einde van de vaste looptijd.

Voorbeeld

U hebt een internetabonnement van 12 maanden. Na 8 maanden zegt u op. Dan mag de internetaanbieder u laten betalen voor de resterende 4 maanden.
Bij energiecontracten gelden extra regels.

Hoe weet ik de vaste looptijd van mijn abonnement?

Een nieuw abonnement sluit u meestal af voor een bepaalde duur. Bijvoorbeeld een looptijd van 1 jaar. Dat staat in het aanbod dat u kiest en in uw contract of bevestigingsmail.

Soms kunt u ook kiezen voor een vaste looptijd die langer dan 1 jaar is. Dit mag, maar alleen als u daarbij een voordeel krijgt. Bijvoorbeeld een flinke korting of een cadeau dat u niet krijgt bij 1 jaar looptijd. Hoe langer uw abonnement duurt, hoe meer voordeel u moet krijgen.

Volgens de wet moet u kunnen opzeggen op dezelfde manier als waarop u het abonnement afsloot. Sloot u het abonnement online af? Dan moet u ook online kunnen opzeggen, bijvoorbeeld via de website of door het sturen van een e-mail.

Tip! Kies voor een manier waarbij u achteraf kunt bewijzen dat u hebt opgezegd. Bijvoorbeeld een aangetekende brief met ontvangstbevestiging of een e-mail met leesbevestiging. Vraag om een bevestiging van uw opzegging op papier of via e-mail.

Vindt u het lastig om een opzegbrief te schrijven? Gebruik onze voorbeeldbrief:

Voorbeeldbrief - Abonnement opzeggen

Voor abonnementen en lidmaatschappen bij verenigingen gelden andere regels.

Voorbeelden van lidmaatschappen bij een vereniging:

  • Lidmaatschap voetbalvereniging
  • Lidmaatschap hockeyvereniging
  • Lidmaatschap muziekvereniging
  • Lidmaatschap pechhulp of wegenservice
  • Lidmaatschap bond of belangenorganisatie

Voor vragen over wat uw rechten zijn als lid van een vereniging kunt u niet terecht bij ACM ConsuWijzer. Neem contact op met het Juridisch Loket.

Zie ook