ACM waarschuwt warmteleveranciers: verhoog de tarieven niet onnodig
De wettelijke maximumtarieven voor warmte gaan omhoog. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) waarschuwt warmteleveranciers dat zij deze verhoging niet mogen gebruiken om meer winst te gaan maken. We weten nog niet welke tarieven de leveranciers gaan rekenen.
De warmtetarieven die de ACM ieder jaar vaststelt zijn de maximale tarieven. Warmteleveranciers mogen ook een lager tarief rekenen. En sommige leveranciers hebben de ACM al laten weten dat zij dat ook gaan doen. De ACM heeft de leveranciers er ook op aangesproken het maximumtarief alleen te rekenen als dat echt nodig is. Bijvoorbeeld omdat de hoge gasprijzen ook doorwerken in hun eigen kosten. We vinden het belangrijk dat warmteleveranciers hier eerlijk over zijn naar hun klanten. Wij zullen bij leveranciers ook extra informatie opvragen over hoe zij hun tarieven voor 2022 vaststellen.
Warmtetarieven nog onbekend
In de Warmtewet staat dat de ACM de maximale tarieven moet koppelen aan de gasprijzen. De gasprijzen zijn nu heel hoog en daarom zijn de warmtetarieven voor 2022 flink gestegen. In 2022 mogen de totale kosten voor een doorsnee huishouden maximaal met 67% stijgen. De rekening bestaat uit meerdere onderdelen. Sommige onderdelen kunnen met meer dan 67% stijgen, bijvoorbeeld het tarief per gigajoule. Ter vergelijking: in 2021 betaalde een huishouden gemiddeld 1523 euro per jaar. Als warmteleveranciers de tarieven in 2022 maximaal verhogen, dan wordt dit gemiddeld 2542 euro per jaar. Leveranciers zullen zo snel mogelijk aan hun klanten laten weten hoeveel hun tarieven omhoog gaan en wat zij in 2022 voor hun warmte moeten betalen. We weten nu nog niet welke tarieven de leveranciers gaan rekenen.
Waarom zijn de warmtetarieven gekoppeld aan de gasprijs?
In de warmtewet staat dat de warmtetarieven aan de gasprijs zijn gekoppeld. Het idee is dat de warmtegebruiker niet meer moet betalen dan de consument die aardgas gebruikt. Daarom is het warmtetarief aan de gasprijs gekoppeld. Stijgen de gasprijzen? Dan stijgt ook het maximale warmtetarief.
De ACM wil dat het warmtetarief wordt losgekoppeld van de gasprijs. We willen de maximale warmtetarieven berekenen op basis van de kosten van de leveranciers. Hiervoor moet de Warmtewet veranderen. Het ministerie is bezig met een nieuwe Warmtewet (Wet collectieve warmtevoorziening). We mogen de warmtetarieven nu nog niet op deze manier berekenen.
Ik heb een warmteaansluiting, wat kan ik nu doen?
Consumenten die aardgas gebruiken kunnen overstappen van leverancier. Maar als u bent aangesloten op een warmtenet dan zit u vast aan uw warmteleverancier. Daarom staat in de Warmtewet dat de ACM hier maximumtarieven voor moet berekenen. Maar de manier waarop we dat moeten berekenen, willen we aanpassen.
Kan ik financiƫle hulp van de overheid krijgen voor mijn hogere kosten?
Het kabinet heeft maatregelen genomen om consumenten te helpen om de hoge energieprijzen te kunnen betalen. Dit heet compensatie. Alle consumenten krijgen deze compensatie via de elektriciteitsrekening. Dus ook als u bent aangesloten op een warmtenet. Hebt u een laag inkomen? Dan kunt u extra compensatie krijgen via de bijzondere bijstand.
Ik kan mijn warmterekening niet betalen. Wat moet ik doen?
Kunt u uw warmterekening niet betalen, of hebt u een betalingsachterstand? Kom dan snel in actie. Met de meeste energieleveranciers kunt u een betalingsregeling afspreken. Kunt u geen betalingsregeling afspreken? Meld u aan bij een schuldhulpverlener. Lees welke stappen u kunt zetten om afsluiting te voorkomen: