Blok- en stadsverwarming 155 euro duurder in 2019
Gebruik jij blok- of stadsverwarming? In 2019 stijgen de kosten per huishouden gemiddeld 164 euro per jaar. Bij een gemiddeld verbruik van 35 gigajoule betaal je dan maximaal 1.315 euro per jaar.
Waarom stijgen de kosten van stadsverwarming en blokverwarming?
De prijsstijging is het gevolg van de stijgende gasprijs, maar komt vooral door een forse stijging in de belastingen in 2019. Zowel de energiebelasting als de opslag voor duurzame energie stijgen flink. Daarnaast schrijft de wet voor dat de prijs voor blok- en stadsverwarming in hetzelfde tempo stijgt of daalt als de gasprijs.
Hoe zit die prijsstijging voor warmte in elkaar?
De vaste kosten voor gas stijgen in 2019 met gemiddeld 9 euro inclusief btw per jaar per huishouden. Deze kosten bestaan uit transport, levering en aansluiting. De variabele kosten voor gas stijgen in 2019 met gemiddeld 155 euro inclusief btw per jaar per huishouden. Deze kosten bestaan voor ongeveer de helft uit belasting en de opslag van duurzame energie.
Tarieven voor warmte
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) bepaalt het maximumtarief van blok- en stadsverwarming. Dit om te voorkomen dat je als consument teveel betaalt. Je bent immers gebonden aan één aanbieder en kunt dus niet kiezen om over te stappen naar een goedkopere aanbieder.
In 2019 worden de maximumtarieven:
- Leveringskosten: 318,95 euro vaste kosten plus 28,47 euro per verbruikte gigajoule;
- Kosten huur warmtemeter en meten van jouw verbruik: 25,89 euro;
- Eenmalige aansluitbijdrage voor nieuwe aansluitingen op een bestaand warmtenet: 1.038,89 euro. Is de afstand van je voordeur tot de hoofdleiding in de straat meer dan 25 meter? Dan komt hier nog 33,91 euro per meter bij.