Goede keuze nieuw energiecontract vaak lastig voor consumenten
Het is voor consumenten vaak lastig om de juiste keuze te maken bij het afsluiten van een nieuw energiecontract. Dat komt door onduidelijkheid over onder andere wederverkopers, volmachten en opzegvergoedingen. Dit blijkt uit onderzoek van de Autoriteit Consument & Markt (ACM).
Ons advies:
- Wordt u ongevraagd gebeld met een nieuw aanbod? Geef nooit telefonisch akkoord. Een telefonisch aanbod is vaak niet het beste aanbod voor u.
- Sluit u een contract af via een wederverkoper? Teken alleen als u weet wie de leverancier is en wat de voorwaarden zijn.
- Wilt u overstappen? Check bij uw huidige energieleverancier of u een opzegvergoeding moet betalen.
Wederverkoper is géén leverancier
Veel energieleveranciers werken samen met zogenaamde wederverkopers. Wederverkopers zijn bedrijven die energiecontracten verkopen aan consumenten. Zij doen dit namens een energieleverancier.
Het moet voor consumenten altijd duidelijk zijn dat de wederverkoper niet de energieleverancier is. Zo moet de naam van de energieleverancier duidelijk op het contract en op de website van de wederverkoper staan. Ook moet de wederverkoper in alle contacten met consumenten duidelijk maken dat hij geen energieleverancier is.
Uit ons onderzoek blijkt dat wederverkopers vaak niet duidelijk maken voor welke energieleverancier zij werken. Wederverkopers beloven het beste contract voor consumenten, maar werken vaak maar met 1 leverancier. Teken alleen een contract bij een wederverkoper als u weet wie de leverancier is, wat de voorwaarden zijn en als u hebt kunnen vergelijken.
Pas op met volmacht
Sommige wederverkopers gebruiken een volmacht van de consument. Met een volmacht kunnen ze namens de consument en zonder overleg een energiecontract afsluiten bij een energieleverancier. Zo kan het gebeuren dat de consument niet weet met welke energieleverancier hij een contract heeft. Wederverkopers vragen bijvoorbeeld in een telefoongesprek aan de consument om zo’n volmacht te tekenen.
Wees daarom voorzichtig met het afgeven van een volmacht. Teken alleen als u echt wilt dat de wederverkoper een contract voor u uitzoekt en afsluit. Hebt u een volmacht getekend? Die mag u altijd weer intrekken. U kunt dan zelf weer bepalen met welke energieleverancier u een contract afsluit.
Duidelijke opzegvergoeding
Als consumenten een vast energiecontract voor het einde van de looptijd opzeggen, kan de energieleverancier een opzegvergoeding rekenen. Dat moet wel in het contract staan.
Het is voor consumenten vaak onduidelijk hoe de leverancier zo’n vergoeding berekent. Ook voordat zij een contract sluiten. Let goed op bij het afsluiten van een nieuw contract. Vooral als u een contract met een lange looptijd afsluit. En wilt u het contract misschien beëindigen? Vraag dan aan uw energieleverancier hoe hoog de opzegvergoeding wordt. Energieleveranciers moeten consumenten goed informeren over hun rechten. Bijvoorbeeld de opzegvergoeding. Wij zien hierop toe en nemen zo nodig maatregelen.
Denkt u dat een bedrijf zich niet aan de regels houdt?
Meld het bij ons. Uw melding helpt ons om te zien waar wij iets aan moeten doen.