Huurwoningwebsites die alleen zoekservice bieden, moeten daar duidelijk over zijn
Veel huurwoningwebsites bieden alleen een zoekservice. Zij verhuren geen woningen en werken niet als bemiddelaar tussen een huurder en een verhuurmakelaar. Mensen weten dat vaak niet. Dat blijkt uit onderzoek van de Autoriteit Consument & Markt (ACM).
Mensen die een huurwoning zoeken, maken gebruik van verschillende zoekmogelijkheden zoals huurwoningwebsites om een geschikte woning te vinden. Het is belangrijk dat deze websites consumenten niet misleiden en duidelijk zijn over de dienst die zij aanbieden. De ACM heeft verschillende huurwoningwebsites hierop aangesproken en het onderzoek voor nu beƫindigd.
Hoe werkt een huurwoningwebsite?
Een huurwoningwebsite verzamelt het online aanbod van huurhuizen, bijvoorbeeld van websites van verhuurmakelaars en plaatst deze op haar eigen site. Op deze manier kan een huurwoningwebsite u veel aanbod tonen. U kunt het vergelijken met een online zoekmachine. Er zijn huurwoningwebsites waar u gratis kunt zoeken, maar ook websites waar u tegen betaling een abonnement kan afsluiten om toegang te krijgen tot het aanbod.
Let op!
Bekijk goed wat het abonnement precies inhoudt. Lees ook de kleine lettertjes. Wat krijgt u voor uw geld? Wat biedt de site u? Hoe lang zit u eraan vast? Het bedrijf moet u dat allemaal vertellen.
Wat zijn de regels voor huurwoningwebsites?
Consumenten hebben recht op duidelijke informatie. Biedt een huurwoningwebsite alleen een zoekservice en bemiddelen zij niet tussen huurder en verhuurmakelaar? Dan moet de website u daarover duidelijk informeren. Huurwoningwebsites moeten ook duidelijke informatie geven over hoe zij aan het huurwoningaanbod komen. En of een woning nog beschikbaar is en hoe lang deze al te huur staat. Daarnaast moeten zij u informeren over hoe u contact kunt opnemen met de verhuurmakelaar. U moet erop kunnen vertrouwen dat alle informatie hierover klopt. Zij mogen u niet misleiden.