Wereld Consumentendag: record aantal meldingen bij de ACM
In 2024 ontving de Autoriteit Consument & Markt (ACM) bijna 84.000 meldingen, een stijging van bijna 10% ten opzichte van het jaar ervoor. Deze meldingen – vragen en klachten – zijn afkomstig van consumenten (78.000) en bedrijven (6000). En zijn voor de ACM belangrijke input voor haar toezicht. Met name het aantal meldingen over ongewenste en misleidende telefonische werving en over problemen met webwinkels nam toe. Wat de webwinkels betreft klaagden consumenten met name over ‘dropshippers’ die producten niet leverden, slechte producten leverden en over problemen met retourneren. Om consumenten te helpen hun rechten te halen lanceert de ACM op Wereld Consumentendag een reeks uitlegvideo’s over de concrete consumentenproblemen die dagelijks bij de ACM gemeld worden.
Meer dan 3 miljoen consumenten bezochten de website ACM ConsuWijzer. De beste bezochte pagina was die met de voorbeeldbrieven. Daarnaast zochten bezoekers van de website vooral naar informatie over wat je kunt doen na een miskoop online en welke regels gelden bij telefonische werving.
Edwin van Houten, directeur Consumenten van de ACM: “Naast het lezen van de informatie op onze website kunnen mensen vanaf nu ook onze video’s bekijken over waarop je recht hebt als je iets koopt. Vaak heb je meer rechten dan je denkt. Wist je dat de garantie op een product niet na 2 jaar verloopt, maar dat je daarna vaak ook nog recht hebt op een goed werkend product? Wist je dat je bij een aankoop aan de deur of telefonisch recht hebt je 14 dagen bedenktijd, net als bij online aankopen? En dat dit niet geldt als je iets in de winkel koopt? Je recht halen begint bij je recht kennen.”
Consumenten hebben vaak meer rechten dan ze denken. Daarom lanceert de ACM een reeks uitlegvideo’s over basis consumentenrechten. De korte video’s bevatten concrete informatie over hoe je als consument je recht kunt halen bij veel voorkomende consumentenproblemen, zoals problemen bij een online aankoop. Consumenten die hun rechten kennen, kunnen bedrijven aanspreken op hun plichten. Om het halen van je recht eenvoudiger te maken biedt de ACM gratis voorbeeldbrieven – met invulhulp – aan op ACM ConsuWijzer.
De ACM lanceert op Wereld Consumentendag, de dag waarop wereldwijd aandacht is voor consumentenproblemen, diverse video’s over consumentenrechten: over online winkelen, telefonische verkoop, de regels van de Digital Services Act (DSA) en garantie. In de loop van het jaar volgen meer video’s, zoals over online misleiding, dropshipping, abonnementen, duurzaamheid en bedenktijd. Het gaat om 50 video’s in totaal.
De presentator staat in een blauwe ruimte.
De presentator zit op de bank met een gamecontroller, maar ontdekt dat hij het niet doet.
Presentator: "Ja hoor, net als ik midden in m’n game zit houdt die controller ermee op. Natuurlijk gaan spullen op een gegeven moment kapot, maar deze controller had ik nog helemaal niet zo lang. Moet ik nu meteen een nieuwe kopen? Of heb ik nog ergens recht op? Tijd om het over garantie te hebben en wat hierover is geregeld in de wet. In deze video geef ik je uitleg en tips over je rechten bij een product dat te snel stukgaat.”
Beeldtekst: 3 soorten garantie
Presentator: “Wist je dat je meerdere soorten garantie hebt?”
Animatie in beeld: Er verschijnt een prullenbak in beeld met daarboven ‘2 jaar’. De prullenbak gaat open. De tekst ‘2 jaar’ verdwijnt vervolgens in de prullenbak. De deksel gaat op de prullenbak.
Presentator: "Misschien denk je dat je standaard 2 jaar garantie hebt op een aankoop. En dat is niet zo gek, want heel veel Nederlanders denken dat. Maar dat is niet zo. Vaak is het namelijk langer en dat komt door het verschil tussen wettelijke garantie en fabrieksgarantie en verkopersgarantie. Want volgens de wet heeft garantie helemaal geen vaste duur. Je hebt wettelijke garantie als je product sneller stukgaat dan je ervan mag verwachten. En als het niet jouw schuld is. De verkoper moet jouw product dan gratis repareren of vervangen. En dat noemen we dus wettelijke garantie."
Animatie in beeld: Links verschijnt een rondje in beeld met daarin een boek waar ‘wet’ op staat. Aan de rechterkant verschijnen ook twee rondjes. Eén met een fabriek en die daaronder met een winkel erin.
Beeldtekst: wettelijke garantie
Presentator: "Naast die wettelijke garantie bestaat er fabrieksgarantie en verkopersgarantie."
Animatie in beeld: De rondjes met een fabriek en die daaronder met een winkel erin, komen opnieuw naar voren.
Presentator: "Het ene krijg je van de fabriek en het ander van de verkoper. Vaak is die fabrieks- of verkopersgarantie 2 jaar en daarom denken veel mensen dat garantie standaard 2 jaar is. Maar eigenlijk is deze garantie altijd extra bovenop je wettelijke garantie."
Beeldtekst: Hoelang heb je wettelijke garantie?
Presentator: "Maar hoelang heb je dan eigenlijk wettelijke garantie? Ik ben altijd voorzichtig met m'n controller omgegaan, maar toch is hij te snel kapot gegaan."
Beeldtekst: ondeugdelijk
Presentator: “Volgens de wet is het dan een ondeugdelijk product, omdat de aankoop eerder stukgaat dan je er redelijkerwijs van mag verwachten. In dat geval heb je recht op wettelijke garantie.”
Beeldtekst: redelijk
Presentator: "Maar wat is redelijk? De garantietermijn wordt onder andere bepaald door het soort product, maar vooral door de prijs."
Animatie in beeld: In beeld verschijnt een lijn met bolletjes. Bij het eerste bolletje komt een rondje omhoog met daarin een gamecontroller. Een paar bolletjes verder verschijnt in een rondje een tv in beeld.
Presentator: "De garantietermijn voor een goedkope controller is dus niet zo heel lang, maar van een dure tv mag je wel verwachten dat die langer meegaat. Zeker langer dan 2 jaar."
Beeldtekst: Wat als de verkoper zegt dat jij het stuk hebt gemaakt?
Presentator: "Maar wat nou als de verkoper zegt dat jij het stuk hebt gemaakt? Als je product stukgaat, heb je vaak wettelijke garantie. Om daar gebruik van te maken, kun je terecht bij de verkoper."
Animatie in beeld: In beeld verschijnt een rondje met daarin een winkel. Erboven staat ‘verkoper’.
Presentator: "Dus niet rechtstreeks bij de fabrikant. Maar wat nou als je daar met je kapotte controller aankomt en ze zeggen dat het je eigen schuld is? Ook hier zijn regels voor in de wet. Daarbij is het slim om eerst op te zoeken wanneer je het product kocht."
Animatie in beeld: Er verschijnt een tijdlijn in beeld met bolletjes. Boven de bolletjes staan ‘0 jaar’ en ‘1 jaar’.
Presentator: "Gaat je aankoop binnen 1 jaar stuk terwijl je het normaal gebruikt hebt dan gaat de wet ervan uit dat het product al niet goed was toen je het kocht. De verkoper moet dan bewijzen dat het jouw schuld is. Lukt dit niet, dan moet de verkoper je aankoop repareren of vervangen."
Animatie in beeld: De tijdlijn met bolletjes verschijnt opnieuw in beeld. Boven de bolletjes staan ‘0 jaar’ , ‘1 jaar’, ‘2 jaar’ en ‘3 jaar’.
Presentator: "Kocht je het meer dan een jaar geleden, dan is het aan jou, de koper om te bewijzen dat je het product niet zelf hebt stukgemaakt. Lukt je dat niet, dan hoeft de verkoper je aankoop niet gratis te repareren of vervangen."
Beeldtekst: Is het slim om garantie bij te kopen?
Presentator: "Is het dan slim om garantie bij te kopen? Soms kun je garantie bijkopen."
Beeldtekst: garantie bijkopen
Presentator: "Het gaat dan om extra verkopers- of fabrieksgarantie. Hiervoor bepaalt de verkoper of de fabrikant de voorwaarden. Maar let op! Soms krijg je niet meer rechten bij deze extra garantie dan wat je al zou krijgen als je gebruik maakt van je wettelijke garantie."
Animatie in beeld: Er verschijnt een bolletje in beeld mar daarin een blad met tekst en een vergrootglas. Op het blad staat ‘voorwaarden’.
Presentator: "Lees in ieder geval altijd eerst wat je bijkoopt, zodat je weet wat deze extra garantie inhoudt. Bijkopen is alleen slim als de extra garantie je meer oplevert dan je wettelijke garantie. Bijvoorbeeld als je langer garantie krijgt dan de wettelijke garantie of als de verkoper je ook gratis helpt als het product door je eigen schuld kapotgaat."
Beeldtekst: In het kort
Presentator: "Oké, nog even in het kort. Gaat je product ineens stuk? Onthoud dat je bijna altijd recht hebt op wettelijke garantie en dat dit voor een duur product meestal langer is dan 2 jaar. En vraag je je af bij wie je moet zijn voor wettelijke garantie? Dat is altijd de verkoper."
Beeldtekst: wettelijke garantie
Animatie in beeld: Er verschijnt een rondje in beeld met daarin een winkel. Boven dit icoon staat ‘verkoper’.
Presentator: "Zij zijn verantwoordelijk en zij kunnen eventueel de fabrikant inschakelen. Weet je niet zo goed waar je recht op hebt? Bespreek je probleem met de verkoper en kijk of hij je iets kan bieden. Niet geschoten is altijd mis. Wil je weten welke rechten je nog meer hebt als consument? Kijk dan de andere video's of bezoek de site."
Beeldtekst: ConsuWijzer.nl
Animatie in beeld: Een cursor klikt op een pijltje naast de URL ConsuWijzer.nl.
Waarvoor kun je terecht bij ACM ConsuWijzer?
ACM ConsuWijzer geeft gratis informatie en advies over je rechten als consument. Het loket is onderdeel van de toezichthouder ACM. Op www.consuwijzer.nl leggen wij de wet zo begrijpelijk mogelijk uit. Consumenten kunnen telefonisch of per mail gratis advies krijgen over hun rechten. Dit advies kun je gebruiken als basis voor je eigen actie, bijvoorbeeld het sturen van een voorbeeldbrief.
Kom je er niet uit met het bedrijf? Dan kun je het probleem ook melden. Je melding helpt de ACM om te zien welke bedrijven zich niet aan de regels houden en waar de toezichthouder moet ingrijpen.