Moet ik mijn brief aangetekend versturen?
U bent niet verplicht om een brief aangetekend per post te versturen. Maar soms is het wel verstandig. Zo kunt u bewijzen dat u de brief op tijd verstuurde. En dat de ander uw brief ontving.
Op deze pagina:
Aangetekende brief zorgt voor bewijs
Als u een brief aangetekend verstuurt, krijgt u 2 bewijzen:
- Het bewijs dat u de brief hebt gestuurd
- Het bewijs dat uw brief is ontvangen met een handtekening van de ontvanger
Een bewijs kan handig zijn in bijvoorbeeld deze situaties:
- U verwacht dat de ondernemer zal zeggen dat hij uw brief niet of niet op tijd heeft gekregen.
- U hebt iets gekocht of een contract afgesloten en hebt nog een aantal dagen bedenktijd. En u wilt uw contract binnen deze bedenktijd alsnog annuleren.
- U wilt een abonnement opzeggen en hebt een opzegtermijn. En u wilt achteraf kunnen bewijzen dat u op tijd hebt opgezegd.
Hebt u nog genoeg tijd om uw abonnement op te zeggen? Dan hoeft u uw brief niet aangetekend te versturen. Vraag dan in uw brief of de ondernemer u voor een bepaalde datum een ontvangstbevestiging wil sturen. Krijgt u de bevestiging niet vóór deze datum? Dan kunt u alsnog een aangetekende brief versturen.
Aangetekende brief versturen
Wilt u weten hoe u aangetekende brieven kunt versturen? En hoeveel het kost? Kijk dan bijvoorbeeld op de website van PostNL of ga naar een PostNL-locatie.
U kunt een aangetekende brief ook naar een postbus of antwoordnummer sturen. U moet dan wel zelf de verzendkosten betalen.
Stuurt u een gewone brief naar een antwoordnummer? Dan hoeft u er geen postzegel op te plakken. De ontvanger betaalt dan uw verzending.
Klacht indienen bij postbedrijf
Gaat er iets mis? Heeft bijvoorbeeld de ontvanger niet getekend voor uw aangetekende brief? U hebt dan niet het bewijs waarvoor u hebt betaald. Dien een klacht in bij het postbedrijf.
Tips
- Stuurt u uw brief aangetekend? Bewaar dan een kopie van uw brief. U hebt dan het bewijs van wat u hebt gestuurd.
- Soms weigert de ondernemer om een aangetekende brief in ontvangst te nemen. U kunt er dan voor kiezen om de brief ook per gewone post te versturen.
- Denkt u dat een aangetekende brief niet nodig is en stuurt u uw brief per e-mail? Vraag dan om een leesbevestiging.