Cookies toestemming

ACM ConsuWijzer gebruikt cookies alleen om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. We slaan geen persoonsgegevens op en delen geen data met derden.

Checklist - Keuken kopen

Een nieuwe keuken koopt u niet iedere dag. Het kost veel geld. En daarom is het belangrijk niet te snel te beslissen. Hieronder geven wij u tips.

1 Vergelijk verschillende keukenaanbieders

Het is vaak handig om bij verschillende ondernemers een offerte aan te vragen. U kunt deze dan met elkaar vergelijken. Kijk bij het vergelijken niet alleen naar de prijs, maar ook naar de voorwaarden.

2 Onderhandel over de prijs van de keuken

Onderhandel over de prijs van de keuken. Prijzen van keukens staan namelijk niet vast.

3 Zet niet zomaar uw handtekening

Zet pas uw handtekening als u zeker weet dat u de keuken wilt kopen. Als u van de overeenkomst wilt afzien moet u namelijk vaak annuleringskosten betalen.

Tip

Vraagt de verkoper u om een handtekening te zetten onder bijvoorbeeld een offerte, aanbod of speciale actie? Lees het document dan goed door. Dit kan een overeenkomst zijn.

Hebt u alleen een prijs voor de keuken afgesproken, maar nog geen keuken uitgezocht? Dan hebt u volgens de wet een ongeldige koop gesloten. Dat betekent dat u geen overeenkomst hebt. U hoeft dus ook niet te betalen en u zit nergens aan vast. Krijgt u toch een rekening met annuleringskosten? Met onze voorbeeldbrief laat u weten dat u de annuleringskosten niet betaalt.

4 Maak afspraken over de aanbetaling

Soms vraagt een verkoper om een aanbetaling. De aanbetaling is het deel van de rekening dat u vóór de levering van de keuken moet betalen. De rest van de rekening betaalt u dan later. U hoeft alleen een aanbetaling te doen als u dat met de ondernemer hebt afgesproken. Of als het in de algemene voorwaarden staat.

Staat in de algemene voorwaarden van de ondernemer dat u een aanbetaling moet doen? Dan mag dat niet meer zijn dan de helft van het aankoopbedrag. Wil de ondernemer dat u meer dan de helft vooruitbetaalt? Dan kunt u daar met de ondernemer afspraken over maken.

Tip!

Wilt u een aanbetaling doen? Kijk dan in de algemene voorwaarden of de overeenkomst welke zekerheid u hebt bij het doen van een aanbetaling. Het nadeel is namelijk dat er een kans bestaat dat u uw geld kwijtraakt als de ondernemer bijvoorbeeld failliet gaat.