Cookies toestemming

ACM ConsuWijzer gebruikt cookies alleen om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. We slaan geen persoonsgegevens op en delen geen data met derden.

Incasso's HEM Energie: recht op geld terug? Betaal alleen als uw rekening klopt

| Nieuwsbericht

Wij kregen de afgelopen weken veel meldingen en klachten over energieleverancier HEM Energie. Volgens deze meldingen belt HEM Energie oud-klanten en huidige klanten op en zet ze onder druk om rekeningen te betalen. Daarbij gaat het om hoge bedragen, bijvoorbeeld voor opzegvergoedingen. Veel klanten hebben juist geld tegoed. HEM Energie dreigt klanten soms met snel afsluiten van energie. Dat mag niet en dat klopt niet.

Wat u kunt doen

Hebt u recht op geld terug van HEM Energie? Hebt u bijvoorbeeld het formulier hiervoor op de website van HEM Energie ingevuld? En krijgt u een jaar- of eindafrekening voor uw verbruik? Controleer deze rekening. Moet u nog iets betalen aan HEM Energie? Betaal alleen wanneer alles goed is verwerkt op de jaar- of eindafrekening.

Krijgt u een rekening van HEM Energie, en bent u het hier niet mee eens? Laat dit dan weten met onze voorbeeldbrief. En lees wat u kunt doen als u het niet eens bent met een rekening van uw leverancier.

Ga nooit in op dreigementen van uw energieleverancier. Meld dit bij ACM ConsuWijzer. U wordt niet zomaar afgesloten. Daar zijn strenge regels voor.

Eerdere beloften HEM Energie

We kregen eerder klachten over HEM Energie. Die klachten hebben wij afgelopen voorjaar onderzocht. HEM Energie beloofde toen dat klanten gratis weg mochten of konden blijven tegen een lager tarief. Ook beloofde HEM Energie te stoppen met bellen om nieuwe klanten te krijgen.

Verder moest HEM Energie van ons de tarieven van veel contracten met terugwerkende kracht verlagen. En moeten klanten die al overgestapt waren, hun opzegvergoeding terug krijgen. Dat geld moet HEM Energie vóór 1 januari 2025 uitbetalen of verrekenen op de jaar- of eindafrekening.

Ons toezicht op HEM Energie

Een bedrijf mag niet zomaar energie leveren aan consumenten en andere kleinverbruikers. Daarvoor is een vergunning nodig van ons. Er zijn regels om een vergunning te krijgen en te houden. Zo moet een bedrijf betrouwbaar zijn en een goede administratie hebben. Ook moeten de tarieven redelijk zijn.

Wij gaven HEM Energie in april 2024 een boete voor misleiding bij verkoop via de telefoon. HEM Energie beloofde toen veel zaken voor klanten te verbeteren. Dat controleren wij extra goed. Houdt HEM Energie zich niet aan de afspraken? Dan kunnen we alsnog een boete opleggen of zelfs de vergunning intrekken.

Denkt u zelf dat HEM Energie zich niet aan de wet of aan afspraken houdt? Neem contact op met HEM Energie. En meld het bij ACM ConsuWijzer.