Cookies toestemming

ACM ConsuWijzer gebruikt cookies alleen om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. We slaan geen persoonsgegevens op en delen geen data met derden.

ACM waarschuwt: bestel niet bij dropshipper berkenboschmode.com

| Nieuwsbericht

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) waarschuwt voor webwinkel Berkenbosch Mode (berkenboschmode.com) vanwege onjuiste en ontbrekende informatie over levertijden, een onbereikbare klantenservice en problemen met terugsturen van aankopen. In de afgelopen maanden kreeg de ACM via consumentenloket ACM ConsuWijzer veel klachten binnen over deze webwinkel. Berkenboschmode.com biedt diverse producten aan, vooral dameskleding. Deze webwinkel gebruikt dropshipping. Dit betekent dat zij producten rechtstreeks uit het buitenland – in dit geval China – naar consumenten laat versturen. Informatie hierover ontbreekt op de site. Consumenten worden zo verkeerd geïnformeerd over de daadwerkelijke levertijd en manier van levering.

Consumenten kunnen nog steeds bestellingen plaatsen bij Berkenbosch Mode. De ACM heeft verschillende pogingen gedaan om in contact te komen met deze webwinkel. Daar heeft Berkenbosch Mode niet op gereageerd. Om verdere schade voor consumenten te voorkomen waarschuwt de ACM nu voor de praktijken van deze webwinkel.

Edwin van Houten, directeur Consumenten van de ACM: “Dropshippers moeten duidelijk en eerlijk zijn over waar producten vandaan komen en wat de levertijden zijn. Instinkers als ‘vandaag of morgen verzonden’ zetten mensen op het verkeerde been en zeggen niks over de daadwerkelijke levertijd. Let dus goed op waar je bestelt en check een aantal zaken vooraf, zoals reviews.”

Wat is er aan de hand?

Op de website adverteert Berkenbosch Mode op de productpagina’s bijvoorbeeld met “Besteld voor 23.00 = morgen verzonden”. Dat het product vanuit China naar de consument wordt verzonden, staat niet vermeld op de website. Uit de door de ACM ontvangen meldingen blijkt dat de levertijd rond de 3 weken bedraagt. Op de website staat echter dat de bestellingen in Nederland na 3-5 werkdagen worden geleverd. Bovendien worden consumenten op het verkeerde been gezet doordat in de bedrijfsnaam op de website ‘Berkenbosch Amsterdam’ staat vermeld. Deze termen wekken de indruk dat het product binnen een korte tijd, bijvoorbeeld enkele dagen, geleverd wordt.

Verder blijkt uit de meldingen dat de artikelen te mooi worden voorgespiegeld en niet overeenkomen met de foto’s op de website. Wanneer consumenten gebruik willen maken van hun wettelijke bedenktijd, krijgen zij aanbiedingen van de klantenservice voor een kortingbon of cadeaubon. Consumenten die aangeven hier niet mee akkoord te gaan, krijgen geen reactie meer. Terwijl mensen wel recht hebben op geld terug. Mensen melden ook dat het niet mogelijk is om producten te retourneren. Zo worden consumenten gehinderd in het gebruikmaken van hun recht op retourneren.

Tips voor consumenten

Er zijn veel dropshippers actief en er komen steeds nieuwe bij. Om te voorkomen dat je je laat verleiden tot aankopen waarvan je later spijt krijgt, is het verstandig dat je een aantal zaken checkt voordat je op ‘kopen’ klikt:

  • Bekijk de beoordelingen (reviews) van andere consumenten voordat je koopt. Doe dat bij voorkeur buiten de website van de verkoper. De reviews op hun eigen websites zijn lang niet altijd betrouwbaar;
  • Bekijk de informatie over het product en de kosten, het retouradres en kosten voor retourneren en de levertijden. Mis je daar belangrijke informatie, vraag je dan af welke risico’s je wil nemen;
  • Controleer of de website contactgegevens, een KvK- en/of btw-nummer vermeldt. Je wilt immers weten bij wie je je kunt melden als je wil retourneren of wanneer je andere problemen hebt;
  • Veel dropshippers adverteren via sociale media zoals via Facebook en Instagram. Link je vanuit sociale media direct door naar een productpagina, check op de website of alle bovenstaande informatie aanwezig is;
  • Om na te gaan of het product ook op andere (grotere) webshops verkrijgbaar is en wat het daar kost: maak een foto van de productafbeelding met je telefoon en upload deze in een online zoekmachine. Dit heet een reverse image search. Zie je het product (goedkoper) op veel andere webshops, dan kan dat wijzen op dropshipping en mogelijk een slechte kwaliteit.